Air2R - E-VAV - productbanner
Air2R - E-VAV - productbanner

E-VAV regelmodule met eigen stroomvoorziening

Air2R - E-VAV - productbanner

Toegegeven, het is een uniek product. Standaard maar toch niet want elk project heeft zo zijn specifieke eigenschappen, wensen en uitdagingen. De flexibiliteit van deze zelfvoorzienende e-VAV klep maakt hem uniek.

De laatste tijd is er veel interesse in de autonome e-VAV regelmodule. Veel adviseurs, installateurs en aannemers zijn geïnteresseerd in een zo optimaal mogelijk functionerend ventilatiesysteem of warmtepompsysteem waar ventilatie in geïntegreerd is. Hoe werkt de e-VAV, hoe wordt de e-VAV geïnstalleerd, hoe wordt de e-VAV gestuurd en hoe werkt de e-VAV überhaupt?

Werking van de e-VAV

De e-VAV werkt als een variabele luchtvolumeregeling gestuurd door een sensor (Co2, aanwezigheid, temperatuur, enz.) en/of vanuit een centraal GBS of domotica systeem. Uitgangspunt voor ontwerp is geweest dat de module op zichzelf moet draaien en zo min mogelijk energie moet gebruiken om de functioneren. Het resultaat is een e-VAV module die zelf stroom opwekt om de VAV functie te kunnen uitvoeren en de communicatie inkomend en uitgaand kan verwerken om de moderne regelingen te kunnen voeden met informatie en de commando’s ervan uit te voeren.

VAV irisklep in verschillende standen

Eenvoudige installatie

Mechanisch is de e-VAV voorzien van rubberen afdichtingen, klasse C, waardoor deze eenvoudig tussen kanalen geplaatst kan worden. Ook kan deze eenvoudig worden uitgenomen om gereinigd te worden b.v. met het jaarlijkse onderhoud van het ventilatie/warmtepomp systeem.

In basis is er geen elektrische voeding nodig voor de e-VAV. De module wekt haar eigen stroom op d.m.v. het vliegwiel wat zich aan de voorzijde van de module bevind. De elektrische stroom die nodig is om de regeling te laten functioneren wordt door de module zelf opgewekt. De aansturing van irisklep en de LoRaWan communicatie worden gevoed met de opgewekte energie. Een stroomkabel of adapter is niet nodig.

Bij gebruik van sensoren kan ofwel een onderlinge draadloze LoRaWan oplossing gekozen worden, ofwel kan een bekabeld droog contact gebruikt worden, ofwel een integratie in een centraal netwerk, b.v. GBS / domotica systeem waarmee de regelmogelijkheden door de tweeweg communicatie vergaand te optimaliseren zijn.

Ventilatiesysteemoptimalisatie met behulp van de e-VAV

De e-VAV wordt o.a. ingezet om systemen te optimaliseren door luchtvolumes te regelen naar ruimtes waar een bepaald volume nodig is o.b.v. luchtvervuiling of aanwezigheid van personen. Het centrale ventilatiesysteem blijft een constant volume toevoeren en daar waar de ruimtes onbezet of schoon zijn wordt minder lucht ingevoerd en in ruimtes waar het nodig is opent de e-VAV en voert daar de gewenste hoeveelheid lucht naar toe. De sensoren zitten geïntegreerd in de e-IAQ of los in de ruimte aangesloten op sensoren d.m.v. een droog contact of d.m.v. een lokaal LORAWAN signaal direct communicerend met de e-VAV. Uiteraard kunnen de signalen ook met een GBS / domotica systeem communiceren en aangestuurd worden.

In woningbouwoplossingen wordt de e-VAV veelzijdig ingezet. Om lucht goed te verdelen in de ruimtes, maar bijvoorbeeld ook om graaddagen te beïnvloeden in bepaalde ruimtes. Daar waar de ruimtes zich op het zuiden bevinden is er een extra behoefte aan koeling en door de beschikbare luchthoeveelheid uit het, vaak warmtepompsysteem, daar te brengen waar het nodig is heeft dat een gunstige invloed op de gewogen dagen om maar een voorbeeld te noemen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden aan te dragen waar de e-VAV regelmodule in gebruikt kan worden.

Vraag ons mee te denken

Heb je een project waar er een optimale luchtverdeling gewenst is, of een project waar wat uitdagingen liggen, aarzel niet. We helpen je graag en denken mee in oplossingen.

Vul het formulier hieronder in voor meer informatie of als je direct contact wenst.

Uw e-mailadres als u per mail de informatie wenst te ontvangen.
Evt. uw telefoonnummer als u telefonisch contact wenst
Laat ons zo uitgebreid mogelijk weten waar het om gaat.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *